Conferința de Design 2019

 

Conferința de Design a ajuns la cea de-a VIII-a ediție și este organizată de Romexpo, Dizainăr și Revista Atelierul în cadrul BIFE-SIM – Târg internațional de mobilă, echipamente și accesorii.

Dată: 14 septembrie 2019, începând cu ora 11.00

Locație: Sala Madgearu, Pavilion B3, Romexpo

Titlul: Conferința de Design 2019

Teme de discuție:

  • Utilizarea și optimizarea spațiului de LOCUIT
  • Utilizarea și optimizarea spațiului PUBLIC
  • Sociologia locuirii

Speakerii cu experiență vor dezbate temele conferinței, astfel sprijinind dezvoltarea design-ului romanesc la cel mai înalt nivel.

Acces: gratuit, Transmite un mesaj la corina.radulescu@romexpo.ro

Public vizat: designeri, artişti, studenţi la arhitectură, arte plastice, specialiști în marketing, în relații publice, în social media, în publicitate, antreprenori, reprezentanți ai instituțiilor de stat.

În cadrul ediţiilor precedente au fost dezbătute teme precum: Design is pure lust, Life in design şi Urban design, Productie si Design, Promovare și Vânzare în Design și Smart Industries for a Smart City, participanţii venind din diverse arii conexe design-ului.

PROGRAM CONFERINȚA DE DESIGN 2019

11.00-11.15 – Registration & Coffee Break with Coffee 2 Go 

În deschidere

11.15-11.30

Mihaela Pane – Manager Proiect BIFE-SIM – Târgul internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii

Cu o experienţă de 18 ani în organizarea de târguri şi expoziţii în cadrul Romexpo, Mihaela consideră că organizarea BIFE-SIM este extrem de importantă pentru dezvoltarea şi evoluția întregii industrii a mobilei din România. Fiind manager de proiect BIFE-SIM de 4 ani, Conferinţa de Design este un eveniment în care Mihaela crede şi îl sustine din toate punctele de vedere, considerând că deja a ajuns un eveniment de referinţă în rândul specialiştilor din domeniu.

Mihaela Ion, lector univ. dr., co-fondator Revista Atelierul, co-fondator Asociaţia Atelierul de Creaţie

Mihaela Ion este manager cultural specializat în istoria artei şi curator cu o experiență de peste 12 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale. Mihaela activează proiecte creative în diferite galerii de artă, spaţii de consum de cultură din România. Alături de o echipă multidisciplinară a co-fondat, în 2010, Revista Atelierul, unul dintre cele mai proeminente și longevive proiecte active atât online, cât și offline, dedicate promovării industriilor creative şi culturale la nivel internaţional, de aici şi sloganul proiectului.

Gabriela Tîrlie, designer de comunicare, Dizainăr

Gabriela Tîrlie s-a alăturat studioului DZNR.ro în 2012, când echipa s-a hotărât să treacă de la vorbe la fapte și să deschidă porțile primului magazin de design exclusiv românesc, Dizainăr. Gabriela se ocupă de evenimente culturale, media relations, social media și, când e nevoie, de vânzări și strategie și dezvoltare de brand. Pasionată de design, patrimoniu cultural și obiecte home&deco deosebite, create local, consideră că e norocoasă să lucreze într-un mediu cu oameni frumoși și creativi.

Dizainăr a apărut ca o nevoie a pieței, ca o conexiune între creatorul, producătorul și utilizatorul final de design și a devenit în 7 ani o platformă națională, un hub, oferind o varietate de produse și servicii. Aceste produse, create de designeri români, unii dintre ei premiați internațional, se găsesc în magazinul Dizainăr și pe site-ul www.dizainar.ro, iar eu sper că ele se vor regăsi, pe viitor, în cât mai multe case și amenajări frumoase.”

Moderator Conferința de Design 2019:

Ileana Răducanu, profesor de design interior la DallesGO, redactor şef Elle Decoration România și talent scouter

Încă din perioada în care existau puține opțiuni în design, Ileana Răducanu a încurajat și a promovat designul românesc și tinerii creativi. A inițiat câteva concursuri de design, pentru profesioniștii din industrie, predă cursuri de specializare în design interior la DallesGO, iar în timpul liber se implică în acțiuni de voluntariat și îi învață pe tineri istoria designului și cum se compune o amenajare.

Se știe că o societate expusă la frumos devine o societate civilizată. Îmi doresc asta pentru țara mea. De aceea mi-am asumat și acest rol, de educator într-un domeniu despre care nu se învață în școli. Și sunt convinsă că cei 2.000 de cursanți de până acum au devenit la rândul lor promotori ai designului de interior de calitate. Sunt sigură că suntem aproape de vremurile în care toți românii vor ști să aleagă cu discernământ și cu bun gust lucrurile de care se înconjoară.

Panelul Utilizarea și Optimizarea spațiului de LOCUIT

11.30-12.15

Arh. Ciprian Vlaicu – fondator KMIN.ro, trainer în cadrul centrului de formare profesională Atelierele ILBAH

“Cuvântul care mă definește? CREAȚIE!”

Ciprian Vlaicu este absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și activează în diferite ramuri creative precum: graphic design & advertising, producție mobilier sau chiar stand-up și teatru de improvizație. O bună perioadă de timp a fost mentor pentru tinerii care doreau să intre la Facultatea de Arhitectură, îndrumându-i în pregătirea lor pentru examenul de admitere. Ciprian este fost membru al echipei “Visuri la Cheie”, emisiunea care transformă “visele” în realitate pentru persoanele care au cel mai mult nevoie de asta.

Arh. Andrei Butușină, co-fondator CRAFTR Studio 

“Utilizarea mobilierului multifuncţional pentru optimizarea spațiului de locuit”

În 2014, împreună cu Cătălin Sandu a înființat CRAFTR, un birou mic de arhitectură și design interior. Proiectele lor sunt predominant de design interior, însă au și proiecte de arhitectură. Se poate spune că în urma colaborării pe care au avut-o timp de 8 ani cu LifeEdited (New York) sunt specializați în optimizarea spațiilor de locuit și nu numai

Cristina Budan, arhitect asociat ADNBA, asistent universitar în cadrul UAUIM

“Dimensiunea feminină a utilității”

Absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Cristina a urmat apoi cursurile școlii doctorale în aceeași instituție în consorțiu cu Universitatea București. Din 2009 este asistent universitar, îndrumând studenții în proiectarea de arhitectură. În practica profesională a fost atrasă treptat către aria amenajărilor de interior pe care o găsește mai apropiată ei. Din 2018 face parte din ADNBA unde, împreună cu echipa de design interior, creionează imaginea finală a spațiilor concepute în cadrul biroului.

Studii de caz

12.15-12.45

Thomas Kröger – Sales Director în cadrul Hettich Marketing und Vertriebs GmbH&CoKG.

Cu o experiență de 31 de ani în cadrul companiei, Thomas a ocupat diferite poziții, în prezent coordonând activitatea de vânzări în Europa de Sud Est, Isralel, Portugalia, Malta, Africa de Nord și Sud. De 11 ani este responsabil și de piața românească.

Pe lângă crearea și dezvoltarea rețelelor de distribuție, dar și a clienților industriali, Thomas face parte din grupul de cercetare – dezvoltare pentru noi produse de feronerie, conform tenndințelor identificate de managerii de produs Hettich. Experiența sa l-a recomandat să coordoneze implementarea noilor produse, atât la nivelul producătorilor industriali, cât și în cadrul unor proiecte de referință pentru mobilierul contemporan. Feroneria Hettich este prezentă în numeroase proiecte, cum sunt Marina One în Belfast, Lotte World Tower, Suzhou InterContinental Hotel, China și multe altele.

Arh. Florin Enache, co-fondator #Better – inițiativa pentru responsabilitate în construcții

“Interviu… cu un cumpărător de apartament”

Florin Enache e arhitect de 15 ani, absolvent de Mincu, are experiență în corporație, ca antreprenor, se implică în organizații profesionale pentru că e o misiune necesară, OAR & RSCL, dar probabil cel mai mult face #better: inițiativa pentru responsabilitate în construcții, unde a ales să aducă mesajul simplu pe înțelesul publicului larg. De două ori pe an e parte din echipa care organizează #NOVEMBarh – hackatonul cu 300 de arhitecți și invitați și #reCONSTRUIM, o conferință interdisciplinară de 4 zile, toate acestea având ca unic scop îmbunătățirea calității în construcții, a nivelului de confort și siguranță, prin creșterea nivelului de informare al utilizatorilor de spațiu construit.

12.35-13.00 – Pauza

Panelul Utilizarea și Optimizarea spațiului PUBLIC

13.00-13.30

Mihaela Zamfir (Grigorescu), șef de lucrări dr. arhitect în cadrul Facultății de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, manager MMZ-Birou Individual de Arhitectură

“Arhitectură pentru o Îmbătrânire Activă

În 2005, Mihaela Zamfir (Grigorescu) obţine diploma de master în “Reabilitarea patrimoniului construit”, iar în 2014 titlul de doctor în arhitectură cu teza “Spre o arhitectură a comunităţii – principii interdisciplinare pentru societatea urbană contemporană”.

În 2012 câștigă Premiul Tânărul Cercetător la Conferinţa Naţională de Geriatrie şi Gerontologie împreună cu Dr. Mihai Zamfir. Este autoarea a peste 60 comunicări la conferinţe naţionale şi internaţionale şi a peste 40 articole ştiinţifice de arhitectură cu deschidere interdisciplinară, în special cu medicina, psihologia şi sociologia.

Ioana Ciocan, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari

“Arta în spațiul public din București”

Ioana Ciocan este curator independent și Vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Membru în juriul Concursului național pentru selectarea proiectului care a reprezentat România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia (2019) și membru al Consiliului Științific al Muzeului Național Cotroceni. A inițiat și coodonat primul proiect de artă în spațiul public din România: Proiect 1990.

Panelul Sociologia locuirii

13.30-14.00

Dr. arh. Ilinca Păun Constantinescu, fondator Ideogram Studio, asistent universitar în cadrul UAUIM, președinte al Asociației Ideilagram

“Ipoteze de locuire în orașe în declin”

Născută în București, Ilinca Păun Constantinescu a devenit doctor  în arhitectură în 2013. În prezent practică la biroul de arhitectură Ideogram Studio, predă teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și conduce proiecte culturale în cadrul Asociației IDEILAGRAM. Împreună cu echipa ei de la IDEILAGRAM, a realizat cercetări și expoziții precum: Shrinking Cities in Romania (MNAC București, 2016), Despre locuire (Halele Timco, Timișoara, 2018) și a editat Shrinking Cities in Romania. Orașe românești în declin (DOM publishers, Berlin & Editura MNAC, București, 2019). IDEILAGRAM pune în practică, prin intermediul arhitecturii, urbanismului și a altor medii creative, micro sau macro idei pentru comunități urbane sau rurale românești. Scopul ei este de a coagula o rețea interdisciplinară de cercetare a metodelor de activare și intervenție în contexte urbane problematice.

Bogdan Suditu, conferențiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București și partener în cadrul MKBT: Make Better

Politici de locuire și mobilități rezidențiale în București – Oportunități, constrângeri, strategii, rezultate”

Bogdan are o bună cunoaștere a administrației publice, a avut poziții de coordonare în structurile de specialitate privind locuirea, planificarea urbană și teritorială din administrația publică centrală, și deține o bună experiență internațională – un doctorat în cotutela dintre Universitatea din București și Universitatea din Angers/Franța, iar ulterior a devenit diplomat al École Nationale d’Administration – ENA/Franța. A publicat numeroase articole și cărți de specialitate, printre care “Bucureștiul în locuințe și locuitori de la începuturi până mai ieri (1459-1989)”, editura Compania, 2016, și “Mobilități și strategii rezidențiale urbane și periurbane. Studiu de caz – București”, editura Universității din Bucuresti, 2011.

Organizator

 

Co-Organizatori

 

Invitati

 

Parteneri

 

Parteneri media