Conferinta de Design BIFE-SIM

Data: 14-15 septembrie 2018

Interval orar: 11.00-15.00

Loc desfăşurare: Sala Titulescu, Pavilion B3, Romexpo

Tema: Smart Industries for a Smart City

Ediţia a VII-a

Acces: gratuit, in baza unui e-mail transmis catre corina.radulescu@romexpo.ro si ulterior completarea unei invitatii online

Public vizat: designeri, artişti, studenţi la arhitectură, arte plastice, specialiști în marketing, în relații publice, în social media, în publicitate, antreprenori, reprezentanți ai instituțiilor de stat

În cadrul ediţiilor precedente au fost dezbătute teme precum: Design is pure lust, Life in design şi Urban design, Productie si Design, Promovare și Vânzare în Design, participanţii venind din diverse arii conexe design-ului.

Conferinţa de Design  va avea loc in a treia și a patra zi a BIFE-SIM – Targ international de mobila, unde vor fi asteptati 10 speakeri atat la inceput de drum, cat si cu o vasta experienta in domeniu. BIFE-SIM se va desfasura in Pavilioanele B1 si B2, intre 12-16 septembrie 2018 unde sunt aşteptate să expună peste 350 de companii pe o suprafata de 30.000 mp, iar numărul vizitatorilor să ajungă la aproximativ 25.000 de persoane.

Smart Industries for a Smart City

Orașele inteligente nu mai aparțin viitorului, ci reprezinta prezentul.

Termenul de Smart City se referă la orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi ”tip Smart” dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelulului de confort al cetățenilor din localitățileurbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen  mediu și lung.

Un oras “smart” este un oras care colecteaza informatii si foloseste tehnologia moderna pentru a fluidiza traficul, a imbunatati transportul public,  a reduce poluarea si consumul de energie, relatia cetatenilor cu autoritatea,  conditiile de locuire si sistemul de sanatate si educatie. Pe scurt, un oras care foloseste tehnologia pentru a imbunatati viata locuitorilor.

AGENDA CONFERINTA DE DESIGN

Smart Industries for a Smart City

Vineri, 14 septembrie 2018

11.00-15.00

Mihaela Pane

In deschidere:

Mihaela PaneManager Proiect BIFE-SIM
Dr. Mihnea Ghilduș

Moderator:

Dr. Mihnea Ghildușdesigner de produs, fondator Dizainăr, Director Creativ DZNR Studio

Panelul Smart Design

11.30-13.30

Adrian C. Posteucă

CEO și Director Creativ Concept Factory – “Design your life in the Technology Era”

Adrian are peste 6 ani de experiență în domeniul AR și VR și un background de 14 ani în comunicare vizuală. A lucrat atât în București cât și în Londra pentru branduri de renume internațional. De mai bine de un an este consultat în Mare Britanie în domeniul New Technology și Mixed Reality. Adrian conduce Concept Factory, o agenție de tehnologie axată pe designul de experințe phygital (Physic+Digital).

Conf. Dr. Arh. Francoise Pamfil –  “De la smart city la smart programming

Francoise Pamfil este redactorul șef al editurii Igloo Media și revista de habitat și arhitectură Igloo – o revizuire arhitecturală care acoperă arhitectura, designul interior, urbanismul, restaurarea și designul în general. Din 2009 este Doctor în Arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, cu teza “MEOS – Memorie, Experimentare, Obiect, Spațiu”, precedată de un studiu doctoral în Olanda, la TU – Eindhoven. Între 1993 – 1996 a absolvit cursuri de Master of Science în Arhitectură în SUA și Franța. Este colaborator la organizarea numeroaselor concursuri, conferințe și expoziții despre starea arhitecturii și membru al Uniunii Arhitecților din România -1994 și al Ordinului Arhitecților din România – 2002. Predă designul arhitectural din 1993 la UAUIM, fiind profesor invitat la universități importante din Europa și SUA.

Laura Piscan, Head of Direct Retail la Orange România – “Păşeşte spre viitor”

In 2017, Orange România a lansat Smart Design Challenge, singura competiție care încurajează integrarea soluțiilor tech smart în proiectele de design. Laura Piscan va vorbi despre motivul care a stat la baza implementării proiectului și despre cum Orange a reușit să creeze o platformă dedicată publicului interesat de tehnologie și producătorilor români activi în zona tehnologică care au nevoie de serviciile designerilor. Participanții la conferință vor descoperi și cum tehnologia a cucerit Alba-Iulia, orașul care a devenit prima localitate inteligentă din România datorită proiectului pilot Orange Smart City.

Laura are o experienţă de 16 ani în vânzări şi 12 ani în management și în cadrul Orange dezvoltă strategia și politica de retail, gestionează o echipă de peste 700 de persoane din întreaga țară și asigură o experiență de neegalat pentru cei peste 1 milion de clienţi care vizitează lunar reţeaua de magazine Orange. Laura a coordonat echipa care a deschis primul Orange smart shop din lume, la Cluj, și este pasionată de inovaţie în management şi în vânzări.

Dr. Mihnea Ghilduș, designer de produs, fondator Dizainăr și Director Creativ DZNR Studio – Dacă nu ești parte din soluție, ești parte din problemă

Format ca designer de produs la Universitatea Națională de Arte București, Mihnea Ghilduș și-a continuat traseul educațional la Academia de Arte și design din Stuttgart, Germania, unde a obținut masterul în Integral Studies. În 2014 a primit titlul de doctor în design medical, la Universitatea Naţională de Arte, București, unde a predat ca prof. asociat lector între anii 2008-2016. Activează cu entuziasm în domeniul designul ambiental și designului grafic dar pasiunea lui pe plan profesional rămâne designul de produs. În 2012 a lansat Dizainăr, magazinul de design românesc.

DZNR Design Studio abordează nevoi individuale prin soluții inovatoare. Pasionați de tot ce ai putea să-ți imaginezi, și de tot ce poate fi proiectat și realizat, DZNR Design Studio aduce împreună factorii necesari pentru realizarea unei palete diverse de proiecte: design de obiect, design de expoziții, retail design, design de interior, design grafic. Fără compromisuri și fără restricții, designul este utilizat ca metodă originală de rezolvare a provocărilor personale și sociale.

Invitat special: Andreea Paraschiv, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania – “Achizițiile Publice Ecologice și de Inovație –  zona neexploatată de industria din România

Andreea Paraschiv este coordonatorul echipelor românești implicate în proiectul Erasmus+: GPP-Furniture „O resursă inovatoare de învățământ deschis pentru profesioniștii din industria mobilei în sprijinul extinderii cunoștințelor și furnizării de plus-valoare pentru Achizițiile Publice Verzi” și în proiectul Horizon 2020: L4MS – „Logistică pentru IMM-urile din producție”. Orientată spre performanță și calitate, cu o excelentă experiență de lucru în proiecte internaționale, a coordonat în perioada 2015-2017, proiectul Erasmus+ ERGOSIGN – „O nouă abordare a învăţării principiilor ERGOnomice prin intermediul realităţii virtuale pentru deSIGNerii care lucrează în sectoarele tapiţeriei şi produselor pentru dormit”.

Panelul Smart Energy

14.00-15.00

Mihai Toader-Pasti, Manager General EFdeN – “EFdeN – A smart house for a smart city”

Mihai este pasionat de sustenabilitate, clădiri verzi și energie curată. Este cofondator și General Manager EFdeN, o echipă de tineri cercetători care au proiectat și construit una dintre cele mai sustenabile case din Europa care acum este Primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România. Mihai este și cofondator al proiectul EnergiaTa.org, ce își propune facilitarea producției de energie regenerabilă pentru utilizatorii casnici.

A participat la cea mai importantă competiție internațională de case solare – Solar Decathlon la Madrid (2012) și Versailles (2014) și urmează Dubai (2018) cu o nouă casă solară. Mai mult decât atât, EFdeN realizează stații de încărcare pentru mașini electrice și copaci solari, programe educaționale pentru studenți sau cursuri de sustenabilitate pentru companii.

Mihai face parte din ”Forbes 30 sub 30” și ”100 de fețe ale inovației”. Este certificat ca Profesionist al Clădirilor Verzi și Manager de Sustenabilitate. Mihai este de asemenea Co-președinte al Eisenhower Youth Leader, Președinte FEL Romania, Aspen Young Leader și Global Shaper.

Arh. Theodor Harasim, RoGBC – Investește Inteligent: Locuințe și Credite Imobiliare Verzi

Theodor Harasim este arhitect înregistrat în Madrid, în urma absolvirii programelor de licență și master în arhitectură la Universitatea Politehnică din Madrid – ETSAM. În cadrul RoGBC, Theodor este responsabil de sistemul de certificare Locuințe Verzi (Green Homes certified by RoGBC) și cu latura de cercetare și dezvoltare în domeniul construcțiilor verzi, ce are ca scop îmbunătățirea performanței industriei construcțiilor sustenabile din România.

Iunia Gligor – Sales Spec-in la LG Electronics – “Comfort trend in LG HVAC System Design – 2018”

Iunia gestionează partea de soluții personalizate în zona de sisteme complexe de HVAC (Heating,  Ventilation & Air Conditioning) ale LG Electronics. Cu un doctorat în inginerie (Sisteme de ventilație personalizate) și un masterat în instalații de încălzire, obținute la Universitatea Tehnică din București, Iunia a activat mai bine de 12 ani în zona de design tehnic și coordonare de proiecte ce vizează soluții pentru clădiri și procese în spațiile rezidențiale, industriale sau de utilitate publică.

Sambata, 15 septembrie 2018

11.00-15.00

Moderator: Mihaela Ion
lector univ. dr., co-fondator Revista Atelierul, co-fondator Asociaţia Atelierul de Creaţie

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 12 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei  şi artei contemporane, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris. Mihaela, alături de o echipă formată din oameni creativi, a fondat brandul Revista Atelierul dedicat promovării industriilor creative şi culturale româneşti şi internaţionale. Cu peste 6.5 milioane de vizitatori online şi peste 20.000 la evenimentele offline, proiectele iniţiate de Revista Atelierul, printre care se numără şi “Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs”, precum și cele co-organizate, cât şi cele la care sunt parteneri media activi s-au impus pe piaţa internaţională ca fiind mainstream. Este pentru al III-lea an când Mihaela Ion este moderatoare în cadrul Conferinţei de Design organizată la BIFE SIM.

Din 2016, Mihaela şi-a început activitatea curatorială, cel mai recent proiect curatorial, NeoNlitic, va avea la Institutul Cultural Român din Bucureşti, în luna octombrie 2018.

Panelul Smart Urbanism

11.30-13.30

Claudiu Salanță, arhitect-urbanist, Arhitect șef al Județului Cluj – Un teritoriu inteligent

Absolvent al școlii de arhitectură din Cluj și ulterior al masterului de planificare urbană în cadrul școlii de urbanism București, Claudiu Salanță a activat în mediul privat fiind implicat în elaborarea de documentații de urbanism și proiecte de arhitectură.

Din postura de arhitect șef promovează implicarea activă a administrației în procesul de planificare a teritoriului prin adoptarea bunelor practici în domeniu.

Cristian Neagoe, manager Fundația Cărturești și curator Street Delivery  – “Despre cum am învățat să nu-mi mai fac griji despre Smart Cities și am început să iubesc Smart Citizens”

Cristian Neagoe este un “Instigator Cultural”. De-a lungul timpului a strâns în jurul lui cărți, texte, artă și, uneori, oameni. Speră că n-o să-i plictisească de moarte pe aceștia din urmă, ba chiar că o să-i contamineze cu nesupuneri culturale — și civice, când e cazul. În prezent este manager al Fundației Cărturești, curator Street Delivery și PR pentru “Touch Me Not”, filmul Adinei Pintilie care a câștigat Ursul de Aur la Berlinală în 2018.

Florin Enache – co-fondator #better – initiativa pentru responsabilitate in constructii – “Decizii majore în construcții, implicare sau inconștiență?”

Cu o experiență de 15 ani, Florin Enache este un arhitect atipic, pragmatic, funcționalist, pasionat de soluții tehnice, optimizări, eficiență, confort, cu experiență în corporație, tehnic, orientat pe rezultat si calitate. În ultimii ani, după multe convulsii într-o piață “liberă”, a avut preocupări atât în aria legislativă, fiind coordonatorul grupului de lucru OAR preocupat de normativul de securitate la incendiu P118, dar și un interes real de comunicare simplă și ușor de înțeles pentru publicul larg, utilizator de mediu construit. Astfel, cu #better, a devenit un promotor activ al responsabilității în construcții, cu accent pe implicarea celui care plătește la final – utilizatorul construcției, fie el proprietar sau chiriaș, având convingerea că cel care platește poate influența decisiv felul în care construim, prin nivelul de implicare, cunoaștere și mai ales înțelegere a argumentelor comunitare, comune, factori esențiali în societate, dincolo de limita proprietății private: mai binele comun – orașul, cartierul, strada, scara blocului, școala, spitalul, parcul.

Livia Ivanovici – arhitect și comunicator self-trained, co-fondator #reCONSTRUIM – Summitul profesioniștilor în construcții și al comunității omonime – “Cum construim comunități care susțin calitatea mediului construit?”

Cei 11 ani de experiență în jurnalism și management cultural i-au oferit șansa de a urmări îndeaproape schimbările și tendințele din domeniul arhitecturii, atât pe plan internațional cât și local. Crede că există o nevoie semnificativă de a comunica arhitectura pe înțelesul celor care sunt zi de zi utilizatori ai spațiul construit. În paralel urmărește provocarea unui dialog constant cu mediul de business și cu cei care investesc în proiectele imobiliare. Ca membru în Consiliul Național al OAR, din august 2018 susține acțiunile de comunicare către publicul larg și parteneriatele cu mediul de business. Startup-ului pe care l-a fondat în urmă cu aproape 2 ani – A57 – construiește strategii și acțiuni de comunicare și PR pentru proiecte ca: Alert – proiect de conștientizare a riscului seismic; #better; Trienala de Arhitectură East-Centric ș.a.

Panelul Smart Transport

14.00-15.00

Andrei Botescu, fondator Pegas – “ApeRider – primele luni”

Andrei Botescu este fondatorul Pegasului contemporan și antreprenorul inovator care a avut ideea reinventării acestui brand naţional. Se autointitulează „leading pioneer” și a reușit în ultimii 6 ani să readucă la viață o afacere care reprezintă o parte din identitatea natională și nostalgia generațiilor 70’- 90’. Pegas-ul de odinioară a primit „aripi noi” și un design modern, răspunzând trendurilor culturii urbane și vine constant cu noutăți legate de implementarea noilor tehnologii apărute în mijloacele de transport alternativ.

În 2018 Atelierele Pegas au lansat un sistem de Smart Bike Sharing numit Ape Rider powered by Pegas, un sistem de închiriere de biciclete prin aplicație mobilă și fără stații de parcare predefinite. Sistemul de dockless bike sharing este o inovație pe piața globală, unde a devenit rapid mijlocul de transport alternativ preferat datorită disponibilității și proximității bicicletelor pentru închiriat, acesta fiind atuul principal pentru creșterea organică rapidă a acestui serviciu. Bucureștiul se află în primele zece orașe europene care se aliniază la acest trend global dedicat sistemelor alternative de transport, non-invazive pentru orașe și natură.

Demis Ghindeanu, co-fondator Pony Car Sharing, “Car Sharing in a Smart City. The perfect match”

Pony Car Sharing este prima și cea mai mare companie de car sharing din România, înființată la Cluj în anul 2015. Serviciile PONY pot fi utilizate în București, Cluj-Napoca și Alba Iulia.

Demis Ghindeanu are o experiență de pe peste 15 ani în marketing și publicitate, fiind și co-fondatorul agenție de publicitate Marks.

 

     CONTACT

 Corina RADULESCU    

 Mobil: 0758 837 724

E-mail: corina.radulescu@romexpo.ro

 

                                                

             Mihnea GHILDUS                                       Mihaela ION

                      Mobil: 0213113384                                      Mobil: 0725 41 87 27

                              E-mail: mihnea@dizainar.ro                         E-mail: contact@revista-atelierul.ro

   

Organizator

 

Co – organizatori

 

Cu sprijinul

Speakeri

 
 

Partener Media International

 

Parteneri

 

Parteneri Media

 

Locatii Partenere